Her er litt informasjon om sukkermaur: I tillegg til svarte jordmaur, kaller vi dem også sukkermaur. De liker søt mat fordi de liker dem. Det er vanlig at de går inn i hus om våren for å finne mat, men de trenger ikke å bekjempes. Sukkermaur inne i huset i februar kan imidlertid tyde på et større problem. Du kan bruke disse tipsene til å identifisere og bekjempe sukkermaur.

En svart jordmaur finner raskt alt som er søtt og lager travle maurstier. Denne oppførselen indikerer at sukkerholdig forgiftet åtemiddel gir god kontrollsuksess. Dette er spesielt nyttig hvis maurene har slått seg ned innendørs.

Utseende på sorte jordmaur

Arbeidere av meitemark har vanligvis et lite, svart utseende, og er rikelig. Forstørrelse avslører at det lengste antenneleddet har hår. Som flygende maur i juli og august er dronninger dobbelt så store som arbeidere og danner store svermer.

Lever svarte jordmaur i Norge?

I Sør-Norge lever svartmaur eller sukkermaur i lavtliggende områder. Planter av denne klassen er typiske hagearter, som trives i semi-naturlige og menneskepåvirkede miljøer. I friluft bor de nordover opp til Trøndelag.


Hvor sort jordmaur holder til

De hekker ofte utendørs i jord, sand eller råtnende tre. Reir har ofte en inngang under en stein. I reiret holder steinen temperaturen konstant fra dag til natt siden den varmer om dagen. Når det er mykt materiale for å hule ut reir, kan jordmaur slå seg ned innendørs og gjerne ha det varmt.

I naturen er svarte jordmaur kjent for sin kjærlighet til søt mat, inkludert honningdugg fra bladlus. Når de er innendørs, søker de etter søt mat av alle slag som er tilgjengelig. I tillegg er noen små dyr inkludert i kostholdet. Når maur finner en matkilde, legges det ut luktspor og de vokser i antall. Det er vanlig at jordmaur fokuserer all aktivitet på én eller noen få matkilder, og maurstiene er derfor mye trafikkert.

En sverm av svarte jordmaur oppstår på sensommeren. Når de kaster vingene, oppsøker de nye dronningene et passende hekkeområde, gjerne sammen med andre dronninger. Etter etableringsfasen er over, vil dronningene kjempe og en vil overleve. Dronningsmaur kan faktisk leve opptil 20 år og er mødrene til alle andre maur i reiret. Vår og sommer er årstidene når reir utvider seg mest, og reirstørrelsen vokser etter hvert som maurene formerer seg i kolonien. Et samfunn av svarte jordmaur kan ha opptil 10 000 medlemmer.

Skadeverk

Tidlig på våren kan svarte jordmaur i Norge finnes inne på jakt etter mat. Litt mer tilfellet der reiret er utenfor huset, gjør de ingen skade utover å være irriterende. Reir lagt innendørs kan imidlertid forårsake skade på myke byggematerialer som råtnet tre og isoporisolasjon. En maur gnager normalt ikke på uskadet treverk. Store svermer av svart jordmaur med vinger dukker opp i hjem og hager i løpet av juli og august. Svermen i denne perioden er svært plagsom, men det er liten grunn til panikk siden den tar slutt etter noen dager. Videre er det viktig å være klar over at store mengder flygende maur inne ofte er en indikasjon på at et reir er inne i selve bygningen.

Hvilke metoder er best for å unngå svarte jordmaur?

Disse rådene har jeg funnet på Skadedyrhjelp. De er en naturlig del av hagene våre, så det er vanskelig å unngå dem. Det er mulig å gjøre husets omgivelser mindre egnet for maurreir dersom du stadig observerer maur som hekker innendørs eller finner store mengder maur som kommer inn i hjemmet ditt om våren. En flat stein eller belegningsstein anordnet på sand er en utmerket hekkeplass. Alternativt, hvis du erstatter sanden med grus, vil forholdene bli mindre gunstige og mengden maur vil avta.

Tilsvarende bør ventilasjonsluker i første etasje utstyres med finmasket netting for å redusere vegetasjon også nær huset. Pass i tillegg på å tette sprekker eller hull i grunnmuren.

For å forhindre jordmaur med rutinemessig sprøyting, bør kjemikalier ikke brukes, siden det alltid vil være en risiko for at de kan skade mennesker, dyr og miljø.